Якщо ви відкриєте меню будь-якої кейтеринг-компанії, то побачите, як воно відрізняється від страв стаціонарних закладів громадського харчування. Насамперед чітким поділом за жанрами. Це потрібно для зручності гостя, щоб він одразу обрав розділ, який відповідає його ситуації. Дізнайтеся далі що включити в меню кейтерингу, щоб ваше свято вдалося і гості лишилися задоволені.
Як скласти меню для кейтерингу
Зверніть увагу на наступні поради щодо складання меню кейтерингу:
- Кількість запрошених. Кількість їжі та напоїв для застілля необхідно розраховувати з урахуванням існуючих середніх норм на одного гостя. Як правило, за тривалості банкету 5-6 годин, загальна кількість їжі з розрахунку на одну персону має становити 1200-1500 г, прохолодні напої передбачаються з розрахунку не менше 1200 мл на кожного гостя. Дотримуючись цих норм, ви будете застраховані від нестачі або надлишку страв. Слід звернути увагу на той факт, чим більше гостей, то трудомісткіший і складніший процес підготовки до банкету, і склад пропонованих страв і закусок має бути досить різноманітним, щоб задовольнити смакові пристрасті кожного гостя. Головне правило сервірування банкетних столів — стіл має бути повним, гарно сервірованим різними стравами, такими, як салати, колекції рибних і м\’ясних делікатесів, страви з птиці, овочеві закуски, асорті різноманітних сирів і фруктів.
- Тривалість. Як ми вже згадували, тривалість банкету становить від 4 до 6 годин. За цей час гостям подаються холодні закуски, гарячі закуски та страви, а також оригінальні десерти. Зазвичай відбувається зміна з 3-4 страв. Якщо планується тривалий захід, наприклад, весільний банкет тривалістю 5-6 годин, то рекомендуємо Вам потурбуватися про програму вечора — гостям не повинно бути нудно, адже кожне свято повинно запам\’ятатися смачною їжею та різноманітною програмою!
- Склад гостей. Складаючи банкетне меню, слід враховувати вікову категорію гостей. У меню для людей зрілого віку, варто віддати перевагу традиційним, звичним стравам російської та європейської кухні. У меню банкету, учасниками якого буде переважно молодь, можна включати страви італійської або середземноморської кухні, з нотками незвичайних смаків зі східної, латиноамериканської або мексиканської. Якщо серед гостей будуть діти, подбайте про улюблені дітьми ласощі, дієтичні та овочеві страви. Кожен гість повинен знайти на святковому столі щось собі до смаку, ніхто не повинен залишитися голодним.
- Сезон. Вибір меню залежить від пори року. У теплу пору потрібно робити акцент на легкі закуски без складних заправок, позбутися паштетів та інших швидкопсувних страв. Вітаються легкі салати, овочеві, сирні закуски, фрукти та зелень. Варто передбачити велику кількість прохолодних напоїв. У зимовий час допустимо використовувати більш ситні страви, які традиційно використовуються в меню російської кухні.
- Привід для свята. На весіллі не обійтися без ошатного весільного торта, на ювілей на честь солідної дати краще вибрати традиційні страви російської та європейської кухні, а на святі з приводу повноліття варто особливу увагу приділити сучасним частуванням і десертам.

Приклади меню кейтерингу для різних заходів
Співробітники кейтерингової служби з великим досвідом у проведенні банкетних заходів запропонують вам приблизне меню, що враховує склад гостей і їхні смакові переваги. З ним ви зможете зрозуміти як вибрати страви для кейтерингу. Правильна черговість подачі страв така:
- Холодні закуски. На банкеті рекомендується використовувати асортимент від 12 до 15 холодних закусок. Краще замовити побільше видів частувань невеликими порціями, щоб кожна людина могла вибрати закуску собі до смаку. Частина з них, що тривалий час зберігають привабливий вигляд, має стояти на столах до приходу гостей. Це можуть бути рибні, м\’ясні закуски, страви з птиці, салати 2-3-х видів, асорті овочів, колекція сирів, фруктів, різноманітні бенкетні асорті та рулетики, хлібний асортимент і пиріжки, холодець та інше. Намагайтеся уникати в меню смаків, що повторюються. Решта страв — гаряча закуска, гаряча страва і десерт, так звані «порціонні страви» подаються за затвердженим регламентом (часом) і, як правило, пропонуються гостю на вибір. На подачу кожної порційної страви відводиться приблизно 25-30 хвилин.
- Гарячі закуски. Така закуска важить приблизно 100-150 г. Ці частування зазвичай подаються через 30-60 хвилин після початку банкету. Це можуть бути, наприклад, святкові страви з млинцями, жульєни з куркою або грибами, фаршировані кабачки тощо.
- Гарячі страви. Вага гарячої страви становить 250-350 г. Традиційно протягом банкету пропонується 2-3 види гарячих страв. Їх виносять не раніше, ніж через пару годин після початку застілля, після подачі гарячої закуски. До цього часу запрошені зазвичай встигають спробувати різні види закусок і трохи відпочити від застілля. До цієї категорії належать страви з м\’яса, птиці, риби, подані з гарніром. Найпопулярніші гарячі страви для банкету — печеня, запечена або фарширована птиця, запечена або смажена риба, шніцелі, голубці, шашлики та кебаби, стейки. Як гарнір використовується картопляне пюре, овочі, рис. Справжньою прикрасою святкового столу можуть стати великі святкові банкетні страви на кілька персон, пропоновані компанією Dzyga Catering в різних варіаціях.
- Десерти — це страви, що завершують банкетну трапезу. Якщо йдеться про весілля або дитячий день народження, не обійтися без торта. Також традиційно як десерт подаються великі святкові російські пироги. В інших випадках як десерт підійдуть мафіни, кекси, капкейки, тістечка в кошиках, яскраво оформлені сезонні фрукти і ягоди, екзотичні ананаси, ківі, манго тощо. Зручно скористатися готовими асорті десертів у пропозиції бокс кейтеринг від компанії Dzyga Catering.
- Напої. На будь-якому банкеті мають бути гарячі та прохолодні напої. Норма безалкогольних напоїв (газована вода, компоти з фруктів, соки, чай, кава) — 2 л на людину. Влітку варто збільшити об\’єм води, компотів, соків, а взимку — передбачити більше чаю і кави.

Для того, щоб провести заходи, наприклад банкет Київ пропонуємо скористатися послугами офіціантів і кухарів Dzyga Catering. Вартість заходу розраховується індивідуально з огляду на таймінг, вибране меню та кількість гостей.

More Stories
Місто історій: 10 маловідомих фактів про Тернопіль, які здивують навіть місцевих
Що впливає на ефективність сонячних батарей: прості пояснення
Як скласти контент-план для SEO