МАНІФЕСТ СОЦІАЛІСТІВ, СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІВ І ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Понеділок, 02 жовтня 2017, 19:07

Сергея Каплина избрали председателем Соцпартии Украины и выдвинули в Президенты от левых

Понеділок, 02 жовтня 2017, 18:53

Відбулося чергове засідання Політвиконкому СПУ

Неділя, 10 вересня 2017, 09:03

ЛУГАНCЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІІЯ ПРОТИ РЕЙДЕРСТВА АВАКОВА-КІВИ

Вівторок, 05 вересня 2017, 18:03

МАНІФЕСТ СОЦІАЛІСТІВ, СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІВ І ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

«ЗА ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ»

Маніфест соціалістів, соціал-демократів

І профспілок України

Чверть століття неоліберальних експериментів в Україні прогнозовано призвели до масового зубожіння і катастрофічного скорочення населення, руйнації соціально-економічної сфери, у глухий кут на шляху розвитку нашої країни, як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.

Недалекоглядність і примітивізм, жадібність і безвідповідальність представників вищої державної влади під ширмою «демократичних ринкових перетворень» породили паразитуючу кланово-олігархічну систему, всеосяжну корупцію і хабарництво, безпрецедентну соціальну нерівність і майнове розшарування, знищують усі сфери суспільного буття, систему державного управління, економіку. Україна, яка за науково-технічним потенціалом входила в першу двадцятку світових економік, скотилася до рівня найбідніших країн Європи. Інститути правопорядку, силові органи, судова система, яка мала б забезпечити гарантії справедливості, перетворилися у прислугу і сторожів олігархічної влади і капіталу, «дах» для злочинницької діяльності. Як результат, понад третина громадян України готові назавжди полишити свою Вітчизну в пошуках кращої долі!

Несправедливістю пронизана вся система соціально-економічних відносин. Роботодавці і держава зловживають безпомічним станом простих людей: не сплачують їм заробітну платню, утримують в жахливих умовах праці. Держава, маніпулюючи пенсіями, обкрадає літніх людей, принижує мізерними подачками студентів, вчителів та лікарів, тримає в рабстві армію безпорадних дрібних держслужбовців, тероризує поборами середнє і мале підприємництво. Щодо селян, по-суті, реалізується політика геноциду — їх прирекли на вимирання, аби забрати землю.

Деградація суспільно-політичної сфери, жорстока боротьба олігархів за владу як джерело особистого збагачення призвели до того, що управління суспільними процесами опинилося в руках олігархів та емісарів інших держав. Влада демонструє безсистемність та хаотичність у своїх діях, керуючись політичною доцільністю, а не стратегічними підходами. Україна стала заручницею геополітичних ігор, плазування українських політичних еліт перед МВФ та урядами інших країн, розмінною картою в руках іноземних капіталістичних гравців, прогресуючим боржником, у якого готуються забрати останню цінність — українську землю!

На тлі загострення інформаційної війни олігархічних кланів за контроль над свідомістю громадян, ліквідації залишків соціальної інфраструктури, зниження рівня освіти зростає загроза неонацизму, екстремізму, радикалізму і національної ворожнечі як форми примітивних відповідей на несправедливість оточуючого середовища. В Україні — великій європейській багатонаціональній державі запущено сценарії військового протистояння, кривавого конфлікту, жертвами якого стали десятки тисяч загиблих громадян, понад два мільйони біженців. Під проводом неадекватних керманичів суспільство ладне знову наступити на історичні граблі, втягнувшись у період чергової руїни, територіальної та етнічної дезінтеграції. А під гаслами боротьби за суверенітет та незалежність ризикує бути втрачена сама українська державність!

Ми, соціалісти, соціал-демократи та профспілки України заявляємо – альтернативи модернізації, новій індустріалізації, розвитку народного підприємництва та відродженню села немає. Країна потребує нового курсу і чіткого плану розвитку. Ми забезпечимо таку альтернативу для України. Ми — третя сила, і перша, яка має ідеологію, стратегію перемоги для України, а не своїх акціонерів та спонсорів.

Ми заявляємо про продовження нашої боротьби за простих людей. Ми об’єднуємося для такої боротьби та наступної перемоги!

Наша політична стратегія

Вумовах нинішньої надзвичайної ситуації європейські ліві політичні сили України, соціалісти і соціал-демократи, громадські організації та об’єднання, професійні спілки, представники інтелектуального, науково-технічного та культурного середовища, ветерани силових структур не можуть стояти осторонь, залишивши країну на поталу шахраям. Час рятувати Вітчизну!

Критичний стан Української держави наразі нівелює всі відмінності лівих між собою, як ніколи вимагає нашого єднання, знімаючи суперечності щодо минулого, конкретних постатей, певних ідеологічних відмінностей, світового теоретичного доробку та досвіду його реалізації. В управління державою необхідно привнести чесність, логіку, розум, прагматизм, законність і порядність, повернути суспільний розвиток на шлях справедливості, соціального і економічного прогресу. Таку альтернативу Україні можуть дати лише європейські ліві — соціалісти і соціал-демократи!

Світовий історичний досвід та уроки недавнього вітчизняного минулого свідчать про те, що радикалізм і безвідповідальність, будь-які форми протиправного захоплення і утримання влади провокують тяжкі соціально-економічні наслідки для людей. Виходячи з цього, ми ставимо за мету отримання влади виключно законним, демократичним способом, одержавши на виборах підтримку мільйонів громадян. Ми орієнтуємося на віковий досвід провідних європейських держав, де соціалістичні і соціал-демократичні партії є політичною надбудовою над потужними професійними спілками, виразниками інтересів людей праці у виробленні державної політики.

Оодночас, в умовах тотального беззаконня, попрання Конституції та норм права, відкритої злочинної діяльності з боку одного з владних угруповань, яке вдається до спроби дискредитації та знищення Соціалістичної партії України, блокування діяльності інших демократичних сил, ліві заявляють про всебічний опір такому наступу. Ми вимагаємо від української влади, а також самі йдемо до влади для притягнення злочинців до відповідальності у відповідності із законом! Ми звертаємо увагу колег із Соцінтерну, представників європейської та міжнародної спільноти на те, що захоплення або перешкоджання діяльності політичної партії є злочином особливої тяжкості, спрямованим на порушення основ конституційного ладу в державі, способу демократичного обрання та формування влади в країні. Особи, винні у вчиненні таких злочинів, повинні отримувати суворе покарання в усіх куточках світу!

Всеукраїнський з’їзд соціалістів, соціал-демократів та профспілок заявляє, що європейські ліві України розпочинають підготовку до президентських та парламентських виборів, реалізацію лівого європейського курсу, як альтернативи для України, утворюють спільні органи та програму боротьби за інтереси простих людей, а саме:

1. З метою координації дій і боротьби за владу соціалісти, соціал-демократи та профспілки України формують єдиний політичній блок «За простих людей!» на чолі з його лідером, народним депутатом України Сергієм Капліним. Ситуація в Україні вимагає швидкої консолідації всіх лівих демократичних партій, організацій і рухів з метою об’єднання зусиль у захисті прав та інтересів людей праці, соціально незахищених верств населення, всіх громадян України від наступу на їхні соціальні права, від проявів беззаконня та свавілля чиновників на всіх рівнях, отримання влади, необхідної для виведення процесу управління державою зі стану абсурду, безсистемності та руйнації соціальної сфери.

2. Ми підтримуємо Капліна Сергія Миколайовича як єдиного кандидата від соціалістів, соціал-демократів та профспілок України на посаду Президента України.

3. Ми розпочинаємо процес формування тіньового Уряду лівих та національного кадрового резерву, розробку програми Уряду на основі даного Маніфесту та ідеологічних засад європейських лівих.

Наші програмні засади

Ми наголошуємо, що збереження і розвиток нашої держави можливе лише на базисі, визначеному Конституцією: Україна — суверенна, демократична, соціальна, правова держава. Наша мета — суспільство соціальної справедливості, засноване на принципах свободи, справедливості й солідарності, держава європейського типу з ефективною економікою, верховенством права, надійно захищеною соціальною сферою і рівністю перед законом усіх громадян.

Ключовим завданням для всіх, хто сповідує ідеї соціальної справедливості, є зміна системи влади, схвалення всеукраїнським референдумом нової європейської лівоцентристської Конституції, встановлення європейської моделі управління, де виняткову роль відіграють органи місцевого самоврядування, створюються реальні умови для впливу і відповідальності кожного за якість життя сім’ї, краю, держави.

Першочергові кроки лівого курсу:

1. Відновлення верховенства права та Конституції.

2. Здійснення політики залучення міжнародної миротворчої місії для унормування ситуації на Сході України, розробка та реалізація програми реінтеграції Донбасу та його економічного відродження.

3. Розслідування обставин загарбання Кримського півострова, потурання анексії з боку українських чиновників і політиків, притягнення винних до відповідальності, звернення до міжнародних судових інстанцій.

4. Зміна системи влади та побудова нової моделі країни на основі соціальної справедливості. Зменшення кількості членів Уряду, обов’язковий аудит виконання Програми Уряду, політична відповідальність Уряду перед Верховною Радою, зменшення кількості народних депутатів, ліквідація районних та обласних адміністрацій, формування системи ефективних територіальних громад, виборність суддів і прокурорів, обрання Генпрокурора України всенародним голосуванням.

5. Зміна виборчого законодавства за пропорційною системою з відкритими партійними списками, механізмами відкликання народних обранців за порушення даних ними передвиборчих обіцянок.

6. Введення інституту всеукраїнського та місцевих референдумів.

7. Відміна чисельних пільг для народних депутатів та вищих посадових осіб держави, суддів та окремих категорій чиновників.

8. Проведення реальної всебічної антикорупційної компанії.

9. Антикорупційний аудит діяльності українського політикуму та чиновників, силовиків.

10. Посилення контролю з боку Верховної Ради за використанням бюджетних коштів, виділених на оборону.

11. Перевірка легальності походження коштів з декларацій українського політикуму.

12. Заборона використання спекулятивних фінансових та інших економічних інструментів. Боротьба з тіньовим фінансовим сектором, виведенням капіталу за кордон.

13. Аудит державного боргу України, перегляд відсотків по виплатах відповідно до темпів економічного зростання.

14. Аудит і перегляд усіх міжнародних договорів України, які мають в основі її економічні зобов’язання і можуть негативно впливати на розвиток економіки.

15. Націоналізація компаній, які мають стратегічне значення для економіки у енергетичній, транспортній, оборонній та інших галузях економіки.

16. Заборона вільного ринку сільськогосподарської землі.

17. Запровадження програми відродження села та захисту селян.

18. Реприватизація окремих підприємств, де власник порушує Конституцію України.

19. Розвиток атомної енергетики як основи економічної незалежності та зростання, підтримка виробництва альтернативних видів енергії, спрямованих на захист оточуючого природного середовища.

20. Зміна ролі Національного банку України з «умовно незалежного» органу, який обмінює валюти, на активного учасника економічного розвитку, відповідального за кредитування пріоритетних галузей економіки, визначених державою.

21. Збільшення ролі державних банків у кредитуванні пріоритетних галузей народного господарства.

22. Державна підтримка наукоємних галузей економіки, авіакосмічного будування, приладобудування, наукових та технічних робіт.

23. Запровадження податкових канікул для малого народного підприємництва.

24. Модернізація соціальних стандартів: адаптація, підвищення мінімальної зарплатні, пенсії та стипендії до рівня реального прожиткового мінімуму і вимог ООН.

25. Ліквідація соціальної нерівності у зарплатах чиновників та простих людей. Максимальна зарплатня має бути не більшою за мінімальну більше, ніж у 10 разів.

26. Запровадження спеціального податку на розкіш у розмірі 10 відсоткового одноразового платежу.

27. Введення податку на надприбутки за прогресивною шкалою зі ставкою до 65% від доходу.

28. Автоматична індексація пенсій, зарплат і стипендій відповідно до реального індексу цін.

29. Перерахунок і підвищення пенсій пенсіонерам ЗСУ, МВС, інших силових відомств.

30. Системне зниження цін на комунальні послуги, запровадження доступної, справедливої ціни на газ без ПДВ і ренти.

31. Безкоштовне і якісне харчування у дитячих освітніх закладах.

32. Фінансування безкоштовного медичного забезпечення, первинної медико-санітарної допомоги для усіх громадян, поступове впровадження медичного страхування через гарантійний державний фонд для фінансування спеціалізованої медичної допомоги громадянам.

33. Збільшення фінансування медико-санітарного обслуговування до середньоєвропейського рівня у розмірі 8% ВВП.

34. Субсидування до 50% іпотечних платежів для молодих та малозабезпечених сімей, які потребують житла.

35. Збільшення соціальної допомоги для сімей, які утримуються одним з батьків, інвалідів, сімей, які тимчасово не мають доходу до розміру однієї мінімальної зарплати.

36. Встановлення додаткової соціальної допомоги одиноким пенсіонерам на рівні 70% від мінімальної пенсії.

37. Встановлення нульової ставки ПДВ на товари першої необхідності.

38. Встановлення ефективного контролю цін на найважливіші товари для пенсіонерів та інших малозабезпечених громадян.

39. Обмеження нелегальної трудової зайнятості, яка унеможливлює соціальний і трудовий захист найманого працівника.

40. Посилення охорони праці та захист заробітної плати працівників, які зайняті неповний робочий день.

41. Державна реєстрація та контроль за виконанням колективних (трудових) договорів.

42. Законодавче унормування визначальної ролі профспілок у соціально-економічних відносинах, створення умов для реалізації профспілками права на страйк.

43. Посилення інспекції праці та вимог до компаній, що працюють з державними замовленнями.

44. Запровадження всебічної підтримки бійців АТО, ветеранів, дітей війни, створення Міністерства ветеранів.

45. Унормування діяльності силових відомств під час проведення масових акцій, заборона переслідування осіб за їхні політичні погляди у разі, якщо вони не носять радикального або екстремістського характеру.

46. Перегляд екологічних стандартів та криміналізація відповідальності за їхні порушення.

47. Проведення перепису населення України.

Всеукраїнський з’їзд соціалістів, соціал-демократів та профспілок України закликає всіх громадян, прихильників соціальної справедливості, до єднання зусиль для творення кращого майбутнього України і її народу.

Прості люди всієї України, об’єднуйтесь!

30 вересня 2017 р. м. Київ