Відбулося чергове засідання Політвиконкому СПУ

Вівторок, 05 вересня 2017, 18:03

Засідання Політради Соціалістичної партії України

Середа, 16 серпня 2017, 13:05

Вимагаємо припинити рейдерське захоплення Соціалістичної партії України!

Середа, 12 липня 2017, 11:53

Позиція СПУ: захистити інтереси селян, зберегти землю – основне національне багатство!

17 травня в місті Києві відбулася засідання круглого столу на тему "Ринок землі та збереження національних інтересів України".

У заході, окрім ініціаторів - керівництва партії "Соціалісти", узяли участь політики, громадські діячі, науковці, економічні та політичні експерти, зокрема, Йосип Вінський ("За демократію та справедливість"), Павло Вікнянський ("Республіка"), Олена Луканюк (Соціал-демократична платформа), Олександр Потьомкін (Соціалістичний конгрес молоді), Андрій Кобзаренко (СММ ОБСЄ), економічний експерт Віктор Скаршевський, політичні експерти Дмитро Джангіров, Олександра Решмеділова та інші.

Соціалістичну партію України на засіданні круглого столу представляли заступник голови СПУ з питань ідеології, перший секретар Полтавського обкому СПУ Степан Бульба, заступник голови СПУ з питань організаційної роботи, перший секретар Київського обкому СПУ Василь Сільченко і заступник голови СПУ з питань агітаційно-масової роботи, перший секретар Київського міськкому СПУ Петро Тігунов.

Відкриваючи засідання, голова партії Соціалісти Леонід Кожара зауважив, що політика влади останніх років веде український народ до остаточного зубожіння. Зміна трудового кодексу, пенсійна та медична реформи мають яскраво виражений антисоціальний характер. Особливо ж небезпечними є плани продажу за безцінь останнього ресурсу країни - української землі. Успішно протидіяти цьому можна лише об’єднавши зусилля всіх лівих сил.

«Сьогодні немає більш важливого завдання для лівих сил. Ідеологічні партії, на відміну від іменних, не можуть конкурувати між собою. Тому зараз ми дуже активно обговорюємо ідеологічну платформу та переходимо до організаційних питань об'єднання. Ми закликаємо всі здорові сили, які виступають за соціально орієнтовану державу Україна, приєднатися до цього процесу", - наголосив Леонід Кожара.

Детально зупинився на темі земельної реформи заступник голови СПУ Степан Бульба:

Сьогодні земельне питання набуло надзвичайного значення. Влада планує вже найближчим часом припинити дію мораторію, пояснюючи це необхідністю виконання вимог меморандуму, підписаного з МВФ за черговий транш.

Водночас, розуміючи, що скасувати мораторій у Верховній Раді буде важко, придумано ще більш цинічний і небезпечний варіант. 17 лютого до Конституційного Суду передано подання 55 народних депутатів щодо неконституційності мораторію.

У разі отримання потрібного рішення, шлях до абсолютно безконтрольного продажу землі буде повністю відкрито. Власне, саме цього й прагнуть лобісти тих, хто шляхом корупції накопичив мільйони і мільярди, і тепер готовий натуралізувати їх у вигляді придбаної землі.

Формально Конституційний Суд може визнати мораторій неконституційним, мовляв, щоб забезпечити власникам земельних паїв можливість розпорядитися своїм майном. Але так само можна поставити питання про законність розпаювання землі, яка згідно з Конституцією є основним національним багатством, наголошую – національним, тобто всенародним, що перебуває під особливою охороною держави.

Крім того, ст. 14 Конституції визначає, що право власності на землю набувається і реалізується виключно відповідно до закону.

Як же тоді оцінювати слова першого заступника Міністра АПК пана Мартинюка, котрий 17 лютого ц.р. на круглому столі Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ заявив: «Навіть якщо парламент відмовиться співпрацювати в питанні ринку землі, запустити його може Конституційний Суд. Врешті-решт, депутати можуть нічого не робити, і Конституційний Суд за них усе зробить"?

Так вважає перший заступник МінАПК Мартинюк, при тому, що зовсім недавно, очолюючи Державну службу України з питань геодезії, картографії і кадастру, він цілком слушно зауважував:

«Скільки ми не говоримо про зняття мораторію, законодавча база для ринку землі не підготовлена. Наприклад, відсутній закон про обіг землі, про консолідацію земель. Ми не розуміємо, якщо є поле, розділене на паї, як виставити запобіжники для рейдерства, як виключити можливість скупки паїв на полі в шаховому порядку, щоб «поставити на коліна» орендаря, який це поле обробляє. Лотом має бути поле, а не пай, ми все це розуміємо, але це ніде не прописано в законі».

До речі, на запитання щодо ціни української землі пан Мартинюк відповів: «Важко сказати, все в такій тіні, як Маріанська западина».

Не забув Мартинюк у тому розлогому інтерв’ю і про соціальний аспект впровадження ринку землі. Сьогодні, - наголосив він, - 90% власників паїв виживають за рахунок орендної плати за землю. 20% з них нібито заявляють про готовність продати свою землю. «І от, користуючись можливістю, вони продадуть паї, гроші потратять на покупку вугілля, дров, оплату газу, а через рік-два, коли ці гроші закінчаться, ми отримаємо людей, котрим ні на що жити», - резонно підсумував чиновник.

Отже, 20% власників паїв, або понад мільйон триста тисяч людей невдовзі поповнять лави доконаних злиднів. Крім того, введення ринку землі обов’язково підвищить і без того немалі ціни на продукти, ще більше загострюючи матеріальне становище наших громадян.

Як бачимо, все це добре розуміють представники влади. Натомість в офіційній рекламі говориться зовсім інше: «Повернемо українській землі волю, а українським селянам добробут! Застав свого депутата проголосувати за зняття мораторію!»

Про який добробут йде мова? Яку мету переслідують ті, хто затіває аферу зі зняттям мораторію?

Позиція Соціалістичної партії України щодо земельного питання є чіткою і послідовною. В основі вона викладена в заяві СПУ 26 квітня 2017 року.

Сьогодні, на замовлення олігархів та корупційних державних чиновників, горе-реформатори мудрують над тим, як забрати у людей останнє – земельні паї. Саме так слід розцінювати плани запровадження вільного ринку землі. Водночас продовження мораторію також не вирішує проблему захисту інтересів селян, не забезпечує контролю держави над основним національним багатством і ресурсом. Незважаючи на мораторій, чорний ринок землі процвітає.

Соціалістична партія України наголошує, що запровадження вільного ринку землі, перетворення її в товар - предмет спекулятивного обігу неминуче призведе до обезземелення і остаточного зубожіння українських селян, виведення з-під контролю держави, а по суті - втрати Україною мільйонів гектарів найцінніших земель.

Цього допустити не можна! Земля, як і визначено Конституцією, повинна залишатися власністю всього Українського народу. В цьому – запорука економічної незалежності, національної безпеки і суверенітету України.

Метою реформування земельних відносин має бути підвищення ефективності вітчизняного аграрного виробництва, відновлення і розвиток на сучасній конкурентній основі тваринництва, овочівництва, садівництва, організація переробних підприємств, подолання безробіття на селі, наповнення місцевих бюджетів коштами, потрібними для вирішення соціальних проблем.

За обставин, що склалися, Соціалістична партія України вважає за необхідне:

1. Не допустити скасування мораторію, доки не будуть прийняті необхідні закони, які регулюватимуть ринок землі.

2. З метою реалізації громадянами – господарями земельних паїв конституційного права розпоряджатися своєю власністю законом про ринок землі передбачити можливість продажу паїв, але виключно державі, з подальшим наданням у довгострокову оренду як фізичним, так і юридичним особам, у тому числі фермерам і сільгоспкооперативам – колективним господарствам власників земельних і майнових паїв.

3. Невідкладно на основі детального картографування сільськогосподарських та інших земель здійснити їх інвентаризацію і оцінку, необхідну для створення якісного Державного земельного кадастру, забезпечення дбайливого використання і охорони, збереження і відновлення родючості ґрунтів.

4. Ввести сувору кримінальну відповідальність за порушення мораторію на продаж сільгоспземель і незаконне їх привласнення. Незаконно відчужені або використані не за цільовим призначенням землі мають бути повернуті до державної власності.

Дані вимоги можуть стати основою для об’єднання демократичних політичних сил, усієї громадськості країни з метою захисту української землі, збереження її для наших нащадків, не допущення новітнього кріпацтва і неоколоніалізму», - наголосив у своєму виступі Степан Бульба.

По завершенні засідання круглого столу відбулися консультації представників різних політичних сил щодо питання можливого організаційного об’єднання. Ось як Степан Бульба прокоментував підсумки цих перемовин:

- Перш за все, я би наголосив на необхідності такого об’єднання, а, по суті, створення потужної лівоцентристської партії, здатної перемогти на наступних виборах. І в цьому плані є дуже важливим процес попереднього узгодження позицій з найважливіших проблем сьогодення. Інакше кажучи, вироблення політичної платформи, яка б стала основою для подальшого об’єднання. Очевидно, що на цьому етапі можуть звучати різні думки та оцінки, аж до неприйнятних. Але я не бачу в тому нічого незвичайного, адже на засідання круглих столів запрошуються представники різних політичних сил, які відносять себе до лівих. Це лише означає, що не всі з них у подальшому можуть увійти в нове партійне об’єднання. Ми, представники Соціалістичної партії України, хочемо бачити його лівоцентристським, таким, що відповідає принципам демократичного соціалізму - ідеології європейських соціалістів. Як показують дискусії, переважна більшість виступів учасників круглого столу свідчить про близькість чи навіть тотожність їх позицій. Отже, об’єднання лівих сил є не тільки необхідним, а цілком можливим, і наша партія докладатиме зусиль для досягнення успіху.

Прес-служба Соціалістичної партії України