Засідання Політради СПУ

Четвер, 20 грудня 2018, 17:07

Прес-конференція СПУ в УНІАН

Керівництво Соціалістичної партії України переконане, що їм перешкоджають брати участь у місцевих виборах. Про це керівники партії заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Так, голова СПУ Микола Садовий наголосив, що вони «не отримали від Центральної виборчої комісії якоїсь інформації, з якої причини Соціалістична партія України заблокована щодо прийняття участі у виборах до місцевих рад». Він зауважив, що 12 вересня на третьому етапі ХХ позачергового з’їзду партії було ухвалено рішення про участь партії у місцевих виборах. Відповідно, до Центральної виборчої комісії було подано документи: рішення з’їзду про участь у виборах, а також нотаріально завірені статут та свідоцтво про реєстрацію партії. «Проте, до цього часу ми не маємо офіційної відповіді від Центральної виборчої комісії щодо того, чому у інформації, яку вивішено на сайті ЦВК, зазначено, що Соціалістична партія України не бере участі у виборах», - сказав Садовий і додав, що ЦВК не відповіла ні на усне, ні на письмове звернення з цього питання. Сьогодні ж, за його словами, відбувається судове засідання щодо витребування відповідного офіційного документу з ЦВК.

«На нашу думку, Центральна виборча комісія блокує рішення з’їзду через те, що не так подані документи», - додав лідер партії. Садовий зауважив, що 1 серпня на другому етапі ХХ позачергового з’їзду партії було змінено керівництва партії. «В минулому лідер Соціалістичної партії Устенко виключений з партії, а Рудьковський як голова партії написав заяву про складання повноважень і прохання до з’їзду, щоб його переобрали», - сказав він. Крім того, було внесено часткові зміни до статуту, програми та символіки партії. Водночас, за словами Садового, Міністерство юстиції так досі і не надало відповіді щодо взяття до відома відповідних змін, що є необхідним для участі партії у місцевих виборах. «Це є ніщо інше, як втручання влади у діяльність політичної партії», - наголосив Садовий і додав, що його партію намагаються «прибрати з політичної арени».

У свою чергу, заступник голови СПУ Петро Тігунов зазначив, що за даними ЦВК, документи на участь у виборах подали 142 політичні сили. «Близько 1,5 десятка не подали повний комплект документів. В тому числі, така відмітка стоїть і навпроти Соціалістичної партії», - сказав він. На думку Тігунова, це пов’язано з тим, що було змінено керівні органи партії, але органи юстиції так і не розглянули відповідні документи, які необхідно подавати до ЦВК. «На сьогоднішній день це загальмовано саме органами юстиції», - вважає він. Крім того, у СПУ не виключили подальшої можливості звернення до міжнародних правових організацій.

УНІАН