Засідання Політради СПУ

Четвер, 20 грудня 2018, 17:07

Соціалісти Полтавщини: "Ми захистимо нашу СПУ!"

26 грудня 2015 року в місті Полтаві відбувся пленум Полтавського обласного комітету Соціалістичної партії України, на якому було розглянуто питання «Про завдання Полтавської обласної організації СПУ в світлі заяви Політичного виконавчого комітету СПУ «Ми захистимо нашу партію! Реакція не пройде!» від 19 грудня 2015 року.
Із доповіддю виступив перший секретар Полтавського обкому СПУ Степан Бульба. Він, зокрема, зазначив, що соціально-політична ситуація в країні свідчить про подальший наступ олігархії на права і свободи українських громадян.
За ширмою гучних декларацій Президента про необхідність розвитку політичної системи громадянського суспільства як запоруки демократичних перетворень, гарантії конституційних прав громадян України на свободу об’єднання в політичні партії, вільне вираження своїх поглядів і переконань відбуваються події з явними ознаками боротьби теперішньої влади з інакомисленням, зі своїми політичними опонентами. Свідченням цього є брутальне беззаконня, яке творить нинішня влада щодо Соціалістичної партії України.
Як відомо, 1 серпня 2015 року відповідно до Статуту СПУ відбувся другий етап ХХ з’їзду партії, на якому обрано нове керівництво, затверджено зміни до Статуту і Програми, а також нову символіку СПУ. Очистившись від колишніх керівників, які дискредитували себе, довівши партію до затяжної кризи, СПУ заявила курс на відродження свого впливу в суспільстві, важливим етапом якого мала стати участь у місцевих виборах 2015 року.
Як того і вимагає Закон «Про політичні партії в Україні», СПУ поінформувала Міністерство юстиції про рішення, прийняті з’їздом. Проте прийняті з’їздом зміни не були внесені до Державного реєстру.
У результаті Центральна виборча комісія відмовилася взяти до уваги рішення з’їзду СПУ про участь у виборах на тій формальній підставі, що воно було підписане Головою СПУ, обраним на з’їзді СПУ 1 серпня 2015 року, а не колишнім керівництвом партії, яке досі значиться в Держреєстрі.
Заблокувавши участь СПУ у виборах, влада намагалася змусити прихильників лівоцентристської ідеології голосувати за представників псевдопартійних проектів, створених олігархічними кланами для захисту своїх інтересів, і необхідно визнати, що загалом досягла цієї злочинницької мети.
Та, схоже, нинішнє керівництво держави не збирається на цьому зупинятися. В умовах зростаючого народного невдоволення тяжким соціально-економічним станом олігархічна влада прагне остаточно зачистити політичний спектр України від носіїв лівоцентристської ідеології.
Інакше як можна пояснити те, що ухвалені 1 серпня 2015 року з’їздом СПУ зміни керівних органів, Статуту, Програми й символіки СПУ досі не внесено до Держреєстру?
У ситуації, що склалася, низка районних комітетів СПУ ініціюють масову акцію партійців і прихильників СПУ з метою захисту своїх конституційних прав на свободу об’єднання в політичні партії, вільне вираження своїх поглядів і переконань.
Політвиконком СПУ підтримав дану ініціативу і прийняв рішення про початок масової акції, наголосив перший секретар обкому Степан Бульба.
Про конкретні завдання партійних комітетів СПУ щодо організації та проведення акції повідомив у своєму виступі секретар обкому СПУ з питань організаційно-партійної роботи Георгій Дзюба.
Підтримуючи рішення Політвиконкому СПУ, учасники пленуму у своїх виступах не обмежилися питаннями порядку денного.
Так, голова Контрольної комісії обласної організації СПУ, заступник голови громадської ради при Полтавській ОДА Олександр Дербеньов відзначив необхідність активізації роботи із соціального захисту населення, використовуючи для цього всі можливості:
- Розвінчуючи популізм і демагогію представників олігархічних псевдопартійних проектів, ми повинні пояснювати людям справжні причини тяжкого соціально-економічного становища і шляхи подолання кризи.
Голова обласної громадської організації «Захист дітей війни» Тамара Дорохіна розповіла про роботу Лубенської міської організації дітей війни, а також звернула увагу на потребу підвищення інформативності інтернет-сайту обласної організації СПУ.
Перший секретар Новосанжарського райкому СПУ Семен Погрібний відзначив, що далеко не кожен партієць знає адреси інтернет-сайту обкому та центрального сайту СПУ, і порадив розмістити таку інформацію в місцевих друкованих виданнях.
Перший секретар Миргородського райкому СПУ Анатолій Тринько запропонував підготувати для керівників райкомів та міських комітетів довідник із номерами телефонів, датами народження та іншою інформацією про членів обкому СПУ з метою зміцнення взаємозв’язків між партійними організаціями та окремими активістами СПУ.
Олексій Рябоконь, другий секретар обкому СПУ, міський голова Пирятина, з прикрістю говорив про надзвичайні умови, у яких довелося організовувати участь партійців у місцевих виборах.
- Питання стояло так: або ми взагалі не будемо брати в них участь, або все-таки дамо змогу нашим товаришам піти за списками ПП «Соціалісти». У підсумку ми маємо фракцію в районній раді і ще більшу – в Пирятинській міській раді. Я ж пішов на вибори самовисуванням, як член Соцпартії. Звичайно, якби ми йшли на вибори під прапором СПУ, результати були б набагато кращими.
Дуже прикро, що в нинішньому складі обласної ради немає фракції СПУ, яка була нам опорою і допомогою. Позиція фракції СПУ завжди була послідовною, зрозумілою виборцям. Виступи голови фракції Степана Бульби на кожній сесії обласної ради не залишали байдужими нікого. Намагалися не відставати від лідера й інші депутати фракції.

Наразі останні події змушують думати про наші перспективи. Те, що відбувається, це не просто політичний процес проти СПУ, це пряме порушення наших конституційних прав. І я підтримую рішення Політвиконкому. Перемога прийде після конкретної роботи.
Негоже нам бігати по інших партіях. Водночас я переконаний в необхідності змін у нашій партії, і вже зараз необхідно розпочати підготовчу роботу до з’їзду.
Радий і вдячний усім вам, шановні партійці, за те, що ви не зневірилися, зберегли свої переконання. Нам треба цінувати кожного зі своїх товаришів, - такими словами завершив свій виступ Олексій Рябоконь.
Олександр Тищицький, якого земляки села Савинці Миргородського району вдруге обрали своїм сільським головою, також відзначив значну роботу фракції СПУ в обласній раді попереднього скликання.
- Жодне моє звернення до голови фракції, першого секретаря обкому СПУ Степана Бульби не залишалося без відповіді. Точно, як і звернення моїх земляків, мешканців сіл Савинці, Зелений Кут, Олефірівка і Семеренки, які входять до Савинцівської сільської ради. Допомога нам від депутатів-соціалістів завжди була, і люди про це знали.
Оцінюючи ситуацію, коли члени СПУ змушені були брати участь у виборах за списками іншої партії, перший секретар Гадяцького райкому СПУ Василь Глухота у своєму виступі з гіркотою зауважив:
- Розчарування велике. Найнеприємніше відчувати, що їдеш у чужому потязі. Нас не пустили на вибори, але ми є. І мусимо зберегти нашу партію.
Підбиваючи підсумки обговорення питань порядку денного, Степан Бульба відповів на запитання, які прозвучали у виступах учасників пленуму.
Перший секретар обкому СПУ наголосив, що, незважаючи на блокування владою участі СПУ у місцевих виборах, обласній організації вдалося провести понад 150 своїх товаришів у депутати рад усіх рівнів, починаючи від сільських і закінчуючи обласною радою. Крім того, понад 20 членів СПУ обрані сільськими головами, а два – міськими: Олексій Рябоконь – міським головою Пирятину, а Дмитро Биков – міським головою Комсомольська, одного з шести міст обласного значення Полтавщини.
- Отже, попри тиск з боку олігархічної влади та всілякі брудні закулісні ігри інших недоброзичливців, Полтавська обласна організація Соціалістичної партії України живе і діє. Об’єднавши зусилля – відстоїмо свої конституційні права, захистимо нашу партію. Тому що правда – за нами, - наголосив Степан Бульба.
Пленум одноголосно підтримав заяву і постанову Політвиконкому СПУ від 19.12.2015 року і визначив конкретні заходи для їхньої безумовної реалізації.

Павло КВІТА