МАНІФЕСТ СОЦІАЛІСТІВ, СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІВ І ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

Понеділок, 02 жовтня 2017, 19:07

Сергея Каплина избрали председателем Соцпартии Украины и выдвинули в Президенты от левых

Понеділок, 02 жовтня 2017, 18:53

Відбулося чергове засідання Політвиконкому СПУ

Неділя, 10 вересня 2017, 09:03

ЛУГАНCЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІІЯ ПРОТИ РЕЙДЕРСТВА АВАКОВА-КІВИ

Вівторок, 05 вересня 2017, 18:03

Наші пріоритети

Сьогодні свято, а завтра – копітка праця на благо суспільства

В нашій редакційній студії голова Соціалістичної партії України Микола Садовий. Ми дискутуємо з лідером про здобутки та прорахунки на 25-річному шляху становлення СПУ, перспективи розвитку цієї лівоцентристської сили, її пріоритети та методи боротьби за соціальну справедливість.

- Миколо Іллічу, з яким настроєм та думками СПУ зустрічає свій 25-літній ювілей?

- З величезним оптимізмом. Для нас це свято – відправна точка, нове дихання для подальшого утвердження партії на політичній арені. Шлях наш був тернистий. Ми мали злети, свою фракцію з 33 народних депутатів в парламенті. Були ведучими в прийнятті законів на користь суспільства, не пропускали тих, які порушували принцип справедливості. Не можу не нагадати і про ухвалення Конституції України, коли головою парламенту був ініціатор заснування СПУ Олександр Мороз. Її проект обговорювався в усіх регіонах, вносились поправки, які утверджували єдину владу в України – владу народу.

- 1991 рік – рік розпаду Союзу, заборони комуністичної партії, виникнення цілої низки нових політичних сил, серед яких і СПУ. Які пріоритети тоді ви визначили основними в своїй діяльності. Чи змінилися вони сьогодні?

- Час іде. Звичайно, еволюція є еволюцією. Принципи, позиція видозмінювалася, але пріоритет соціальної справедливості залишається головним. Безумовно, збагачується новими ідеями, підкріплюється реальними справами.

- Сьогодні багато розмов у владних ешелонах на тему продажу землі. Робити її товаром чи ні? СПУ 15 літ бореться за те, щоб продовжувати мораторій на продаж нашого найціннішого скарбу. Чи змінилася в цьому питанні позиція соціалістів?

- Ми виступали і виступаємо за те, щоб земля не стала товаром, щоб продавалось лише те, що вона родить. Якщо ж хтось хоче продати свої паї, то нехай їх скуповує держава, чи здає в оренду тим, хто вміє на ній працювати, має спеціальну освіту, дотримуватиметься сівозміни, вноситиме потрібні добрива, щоб отримувати високі врожаї. Саме держава має контролювати, як використовується земля. Адже вона не повинна, як це роблять інші, слугувати олігархам для будівництва на ній котеджів, палаців, одноосібного збагачення.

- Миколо Іллічу, Ваша політична сила була ініціатором надання пільг дітям війни, чорнобильцям, афганцям. Уряд невілював прийняти законів своєю постановою або зовсім їх відминив чи скоротив. Це правильно на Вашу думку?

- Сьогодні, коли 80% населення не живе, а виживає, соціальна допомога має не скорочуватись, а зростати. Коли фракція СПУ була в парламенті, ми подали більше 230 законопроектів, спрямованих на захист інтересів та прав свого народу. На жаль, влада ігнорує нині принцип соціальної справедливості, тому в державі повним ходом іде розшарування суспільства на дуже багатих і бідних. Щоб так не було, треба збільшувати заробітну плату, пенсії, стипендії. Можливо тоді і можна було б скорочувати пільги. Поки ж економіка розвивається повільно, коли люди праці отримують заробітну плату в «чорних» конвертах, коли ціни на тарифи занебесні, а рівень життя падає і падає, говорити про скорочення пільг аморально.

За 25 літ існування СПУ змінювалась влада, а поліпшення життя не було. Тож варто змінити систему влади, передати управління на місця, нехай Асоціація міст і сіл України укладає угоду з різними міністерствами щодо вирішення найгостріших проблем – і тоді буде результат. Ось, наприклад, реформа освіти, введення 12-річного навчання. Так це вже було, ось тільки реформи ніколи не доводились до кінця. І тепер підручників для реалізації нововведень немає, кадри не підготовлені, навчальні програми не відповідають суті реформи. То ж дасть вона свої плоди?

- Але ж в парламенті представників СПУ немає. Як партія буде боротись за втілення своїх Програмних цілей в життя?

- Ви знаєте, нині влада робить все, щоб зачистити лівий фланг. Мінюст більше року не визнавав рішень другого етапу XX з`їзду СПУ, не реєстрував зміни в Статуті та керівництві. Та ми не полишаємо надії на дотримання законності та справедливості. І обов`язково переможемо в цьому двобої, щоб взяти участь в наступних виборах до Верховної Ради. Адже 45 відсотків населення за розвиток СПУ – єдиної партії соціального захисту. Важливо, щоб і українці зрозуміли, що саме вони беруть відповідальність за свою долю, віддаючи на виборах свої голоси чи то за олігархічні групи, ліберальні партії, чи за лівоцентристські, такі як СПУ, що 25 літ бореться за побудову справедливого демократичного суспільства.

- Як вважаєте, рішення уряду про підвищення «мінімалки» до 3200 грн. заспокоїть людей, доведених до злиднів?

- Вважаю, що якість  життя людей – це показник роботи влади. Якщо ми впровадимо європейські стандарти життя, ліквідуємо безмежну пропасть між багатими та бідними, то і в Європу нас приймуть з обіймами. Та я впевнений, нам важливо побудувати Європу в Україні, як це пропонує СПУ, «зробити все, щоб на нашій святій землі гідно жилося кожному. А для цього потрібно активно підтримувати діяльність Соціалістичної партії України і спільно з нею відстоювати принципи соціальної справедливості.

Прес-служба Харківського ОК СПУ