Ми зберегли нашу СПУ. Настав час роботи з відновлення її авторитету в суспільстві

Неділя, 25 червня 2017, 19:39

Відбулося засідання Політвиконкому СПУ

Неділя, 07 травня 2017, 21:04

Перше травня у Кропивницькому

Вівторок, 02 травня 2017, 08:39

Політрада СПУ визначила завдання на поточний період

Понеділок, 13 березня 2017, 08:11

Координаційна рада з питань місцевого самоврядування розглянула Закон України ''Про місцеві вибори''

19 серпня відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Полтавської обласної ради, на якому розглянуто проблему застосування Закону України «Про місцеві вибори». У засіданні взяли участь голови обласної ради і обласної державної адміністрації, керівники депутатських фракцій і груп в обласній раді, керівники обласних осередків політичних партій, голови районних рад, міські голови, голови райдержадміністрацій, представники громадськості Полтавщини.
В обговоренні питання виступили експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, голова обласної ради Петро Ворона, голова фракції Соціалістичної партії України в обласній раді Степан Бульба, другий секретар Полтавського обкому СПУ, Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь, відомий медіаексперт, ведучий програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV Андрій Куликов, інші учасники зібрання.
Варто відзначити, що практично всі, хто взяв участь у обговоренні питання порядку денного, відзначили численні недоліки у прийнятому Верховною Радою Законі «Про місцеві вибори».
Водночас у своїй доповіді Олександр Солонтай, визнавши недосконалість нового закону і наголосивши, що на оголошених місцевих виборах адмінресурс «буде працювати, як ніколи раніше», висловив думку, що цей закон сформує у радах багатоманітність різних політичних сил, які представлятимуть усі територіальні громади.
Натомість перший секретар Полтавського обласного комітету СПУ Степан Бульба заперечив:
- На яку багатоманітність можна розраховувати, якщо в законі закладено переваги нинішніх парламентських партій, які утримуються олігархами? Це стосується і питання формування виборчих комісій, і доступу до ЗМІ, і наявності фінансових ресурсів, і, нарешті, встановлення прохідного бар’єру 5%, який виключає можливість проходження у ради абсолютній більшості партій.
Що можемо отримати в результаті? Скажімо, на Полтавщині зареєстровано 200 обласних осередків політичних партій. Припустимо, що у майбутніх місцевих виборах візьме участь десята частина з них, тобто 20. Тепер уявімо, що дві з них отримають по 10% голосів виборців, а решта 18 – менше, ніж по 5%. Отже, раду - обласну, чи будь-яку іншу - сформують дві політичні сили. Наголошую: які представляють лише 20% виборців.
Ми говоримо, що мета виборів – перезавантаження влади, формування легітимних рад, підтриманих переважною більшістю виборців. Але про яку легітимність місцевої влади можна буде говорити, якщо рада сформована 20 відсотками виборців?
Ось яку «багатоманітність» можна отримати при 5-відсотковому прохідному бар’єрі, закладеному в новому законі про місцеві вибори.
Днями в інтерв’ю одному з інтернет-видань заступник голови ЦВК Андрій Магера визнав: «Я не міг уявити, що можуть ухвалити закон, гірший від того, за яким проводили вибори 2010 року». «Як виявилося – змогли», - з гіркотою зауважив Андрій Магера.
- І це не поодинокий випадок, м’яко кажучи, незрозумілих дій нової влади, продовжив свій виступ Степан Бульба. - Згадайте, що новообраний парламент так і не спромігся змінити закон про вибори до Верховної Ради. Або нещодавні довибори до Верховної Ради в Чернігові. Здається, такого розгулу аморальності, цинізму і беззаконня, як під час цих довиборів, у нашій історії ще не було.
І вже нова влада України робить вигляд, що все нормально, так, як і має бути.
Тож виникає запитання – відбулася у 2014 році в Україні революція, чи ні? Адже революція мала би принести прогрес, хоч би там, де це зробити просто – в ухваленні законів, конче необхідних суспільству.
Наразі ж ситуація лише погіршилася. Так що я цілком погоджуюсь із політологами, котрі стверджують, що нинішні місцеві вибори можуть стати найбруднішими за всю історію незалежності України, - наголосив голова фракції СПУ.
До речі, реагуючи на зауваження Степана Бульби щодо суті драматичний подій 2013-2014 років, ведучий програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV Андрій Куликов погодився, що результатом революції має бути кардинальна зміна ситуації. З цієї точки зору в Україні відбулося народне повстання проти тодішньої влади, яке не завершилося революцією - висловив свою думку Андрій Куликов.
Підсумовуючи результати обговорення, учасники засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування ухвалили рішення активізувати роботу з підготовки до виборів, реалізувавши подібні заходи на рівні кожного району і міста Полтавської області.

spu.pl.ua